• Main
  • News

“padan Ke Dengan Pengorbanan Yang Kau Buat Ini?


“Padan ke dengan pengorbanan yang kau buat ini? Macam dapat penat saja.”
Puan Dina ialah salah seorang ejen bagi Perfume Heaven yang telah berjaya menjana pendapatan kasar sebanyak RM 20,000 sebulan melalui jualan produk Perfume Heaven.
Tapi, sebelum itu hidup beliau tak seindah sekarang.
Kisah sedih yang ingin saya kongsikan kali ini ialah kisah Puan Dina.
Sebelum bergelar usahawan, Puan Dina ialah seorang suri rumah sepenuh masa.
Episod trauma dalam kehidupan rumah tangga beliau bermula ketika suami beliau kehilangan kerja waktu beliau sedang mengandungkan anak kedua.
Ketika itu, sudahlah tempat kerja suami jatuh bankrap. Suami beliau terpaksa terkejar-kejar mencari kerja sampingan untuk menampung sara hidup sekeluarga.
Waktu itu, bila nak beli barang keperluan anak. Memang tiada duit lebih. Yang ada dalam simpanan pun cukup-cukup untuk tampung kos makanan saja. Sampai kereta Proton Wira milik beliau pun nyaris-nyaris kena tarik.
Ketika diuji, Puan Dina masih lagi dikurniakan secebis kekuatan dalam diri beliau. Beliau tahu suaminya dalam keadaan sangat tertekan.
Jadi, di depan suami. Beliau hanya senyum dan menerima seadanya sebab tak suka nak kusutkan keadaan. Kesian sangat tengok keadaan suami beliau, tambah lagi dengan diri beliau yang tidak bekerja.
Jika ikut rasa hati, memang beliau rasa ingin lari membawa diri. Tetapi, jika lari pun, masalah tidak akan selesai.
Setiap hari suami beliau akan cakap,
“Jangan mengaku beriman jika tidak sabar diuji.”
Dan beliau akan sentiasa beri kata-kata semangat ini kepada suami,
“Tidak mengapa abang, pasti ada hikmah disebalik kesusahan ini. Yang penting, kita kena sabar”.
Alhamdulillah, Puan Dina juga bukan isteri yang jenis suka meminta-minta barangan perhiasan daripada awal kahwin sampailah sekarang. Beliau jenis tak suka dan tidak pernah minta suami beli sesuatu yang berada di luar kemampuannya.
Ketika anak kedua beliau lahir, memang perit hidup waktu itu dalam keadaan serba kekurangan daripada segi kewangan.
Namun, beliau dan suami tetap bersyukur kerana dikurniakan harta yang tiada bandingannya iaitu seorang anak.
Pada masa ini, suami beliau sudah dapat kerja baru di tempat lain. Tapi, rumah Puan Dina hampir-hampir dilelong dan kereta pun nyaris-nyaris ditarik.
Walaupun suami sudah mendapat kerja, tetapi mereka masih lagi tak sempat untuk selesaikan hutang lama kerana hutang bertangguh pun sangat tinggi.
Kadang-kadang, beliau rasa macam tunggul saja di dalam rumah. Kemudian, timbul rasa ingin tolong suami dalam meningkatkan taraf kewangan keluarga.
“Apa kata kalau aku guna apa yang aku ada untuk tolong suami? Bukan ke boleh dapat pahala besar?” bisik beliau seorang diri.
Akhirnya, bermulalah titik permulaan perjalanan hidup beliau dalam bidang perniagaan. Bermula dengan modal RM 1000.00 yang beliau pinjam dengan abang kandungnya.
Beliau mula berniaga kain pasang secara kecil-kecilan. Namun, perjalanan sebenar tidaklah seindah yang difikirkan. Kain yang dijual, lebih banyak yang tidak laku daripada yang laku.
Memang tiada ilmu berniaga ketika itu sebab ikut rasa hati sahaja.
Sampaikan ada orang kata, “Ini dah miskin sangat ke jual kain pasang?”
Akhirnya, beliau berhenti jual kain dan mula berniaga produk kecantikan dan kesihatan dengan menyewa kedai. Beliau buka kedai dengan pinjaman bank sebanyak RM 20,000.
Buka kedai pukul 9 pagi dan tutup kedai pukul 5 petang. Tiap-tiap bulan kena bayar balik pinjaman bank, ditambah lagi dengan bil elektrik dan bil air itu semualah.
Jualan pula tak menentu. Kadang-kadang RM 200 saja sehari. Kadang-kadang RM 50 sehari. Pernah juga sehari itu tiada jualan langsung.
Boleh ke nak bayar semuanya dengan hasil yang tidak seberapa ini?
“Macam dapat penat saja. Baik duduk rumah.”
Sentap sangat rasa waktu ini. Sampailah satu hari, Puan Dina cakap pada diri beliau,
“Aku mahu ubah kehidupan aku. Aku tidak mahu hidup seperti sebelum ini lagi! Untuk anak-anak, aku buat tanpa sebarang alasan.”
Kemudian, langkah pertama yang Puan Dina buat ialah mencari mentor dan ilmu bisnes yang betul melalui guru bisnes yang betul.
Beliau mula mendaftarkan diri dalam program ejen produk Perfume Heaven yang juga mengajar ejen menjual produk beliau dengan ilmu bisnes yang betul.
Melalui program ejen ini, barulah Puan Dila dapat belajar banyak tentang sales dan marketing untuk menjual produk Perfume Heaven.
Sampailah akhirnya beliau berjaya menjana pendapatan kasar sebanyak RM 20,000 sebulan sejak menjadi ejen produk ini.
Bukan itu saja, beliau juga dapat sokongan dan motivasi untuk terus berjaya buat sales yang ditetapkan apabila duduk bersama rakan ejen lain yang sangat bermotivasi dan positif.
Adakah anda seperti Puan Dina iaitu seorang surirumah yang ingin menjana pendapatan tambahan untuk bantu kewangan keluarga?
Adakah anda ingin kami bantu anda dengan menjadi ejen produk Perfume Heaven?
Kalau nak cuba jadi ejen, habaq mai cepat. Saya akan tapis dulu untuk dapatkan ejen yang betul-betul berkualiti dan hanya terhad untuk 30 orang ejen saja.
Whatsapp nombor ini ya : 0168334471 / 73 / 75
Kalau ada apa nak tanya lagi, kita bincang dalam Whatsapp k?
Admin kami akan layan anda sebentar lagi.