• Main
  • News

Alangkah Kecewanya Saya Bila Tengok Baki Duit Tabung

Alangkah Kecewanya Saya Bila Tengok Baki Duit Tabung

Alangkah kecewanya saya bila tengok baki duit Tabung Haji hanya berbaki RM 10 saja!

Puan Sharifah (bukan nama sebenar) ialah salah seorang usahawan wanita dan juga ejen untuk salah sebuah syarikat produk Perfume Heaven.

Sudah hampir 2 tahun beliau membangunkan syarikat ini, dan memang beliau amat berpuas hati dengan pencapaiannya bila nama syarikat beliau kini semakin meniti dari bibir ke bibir semua rakyat Malaysia.

Bila diimbas kembali kenangan lampau beliau, sebenarnya beliau sendiri tak pernah bermimpi untuk berada di tempat beliau sekarang.

Awalnya, beliau bermula sebagai seorang pekerja makan gaji di salah sebuah syarikat di ibu kota. Kemudian, beliau mula berjinak-jinak dengan perniagaan kontraktor secara kecil-kecilan.

Bukan mudah untuk memulakan perniagaan pada umur yang masih muda tanpa pengalaman yang cukup.
Beliau terpaksa bersaing dengan orang lain yang sudah berpengalaman dan cabarannya, sangat susah untuk punyai hubungan rapat dengan pemberi tender.

Sampai beliau terpaksa tunggu di hadapan pagar pejabat kerajaan, sampai pegawai kerajaan menyampah tengok muka beliau serta perlu bersarapan dengan mereka semata-mata untuk dapatkan projek.

Tak lama selepas itu, bermula fasa kejatuhan bisnes suami beliau dalam dunia perniagaan korporatnya. Habis semua ofis dan kilang suaminya terpaksa ditutup dan dilelong.

Namun, beliau dan suaminya masih tidak mengalah dan cuba untuk bangkit. Pelbagai tender kerajaan yang beliau cuba dapatkan tapi masih gagal.

Pernah suatu masa, beliau melaburkan wang beratus ribu ringgit demi mendapatkan projek dengan CEO syarikat berkenaan kerana mereka berjanji membantu kami.

Walaupun dokumen MOU sudah ditandatangani apabila syarikat berkenaan membuat audit, malangnya projek ini akhirnya berpihak pada sebuah syarikat berstatus berhad yang juga vendor utama dan membuat jualan 300 juta setahun.

Mereka akhirnya sampai berputih mata dan hilang arah.
Disebabkan terlampau banyak wang yang digunakan sebelumnya, mereka benar- benar kehabisan wang simpanan. Sampai akhirnya suami beliau terpaksa menjual rumah yang mereka diami dan mulakan kehidupan baru.

Alasan suaminya sebab kalau nak mulakan bisnes, mesti ada modal ratusan ribu. Beliau kadang-kadang menangis di hadapan suami bila mengenagkan prinsip suaminya ini.

Apa akan jadi kalau kami jual rumah ini? Dimana kami ingin memberi makan kepada anak-anak nanti?
Tiba satu masa, saya ingin memulakan perniagaan menjual produk jenama Perfume Heaven. Tetapi suami beliau menghalang dan memujuk beliau supaya bersabar sehingga ada modal yang cukup untuk mulakan bisnes.
Namun, akhirnya suami beliau mengalah apabila beliau tetap ingin mencuba. Dengan berbekalkan wang simpanan sebanyak RM 6,000 yang dipinjam daripada kakak beliau, beliau mula menjalankan perniagaan online dengan menjadi ejen produk Perfume Heaven.

Bila jadi ejen produk Perfume Heaven, banyak yang beliau belajar dan mula menjual menggunakan Facebook.

Malah, beliau juga diajar cara membuat iklan Fb Ads dan jualan beliau dah mula mencecah 4 angka pada awalnya.
Beliau sendiri tidak pernah terfikir yang akan wujudnya satu bisnes yang mana dengan hanya menghadap telefon pintar dan laptop saja, beliau mampu untuk menjana pendapatan.

Jadi, beliau tak perlu lagi menebalkan muka untuk mendapatkan projek-projek daripada pelbagai jenis jabatan kerajaan untuk mendapatkan kontrak.

Selepas menjadi ejen, kepercayaan fans beliau semakin bertambah dan daripada hanya menjadi ejen. Beliau dan suami sudah menjadi stokis produk selepas 2 tahun berniaga online.

Kini, beliau dan suami bukan saja mampu menjual produk ini secara online, malah berjaya juga mencari stokis-stokis negeri dan daerah hanya melalui facebook.
Nasihat beliau,

“Nak berjaya dalam bisnes, tidak semestinya perlu modal yang besar. Usaha dan berani untuk mencuba itu yang memainkan peranan dalam kejayaan diri anda. Never give-up until you succeed!”

. Adakah anda seperti Puan Sharifah yang ingin belajar memulakan bisnes online untuk menjana pendapatan tambahan bagi bantu kewangan keluarga?

Adakah anda ingin kami bantu anda mulakan perniagaan online dengan modal yang rendah melalui menjadi ejen produk Perfume Heaven?

Kalau nak cuba jadi ejen, habaq mai cepat. Saya akan tapis dulu untuk dapatkan ejen yang betul-betul berkualiti dan hanya terhad untuk 30 orang ejen saja.

Whatsapp nombor di bawah ya :
Whatsapp 0168334473 Pn Shihidah
Kalau ada apa nak tanya lagi, kita bincang dalam Whatsapp k?